Éppen buszoztam a Sophia Webster divatbemutatóra (London Fashion Week) a Covent Garden felé, amikor is elhaladtunk a Rosewood London hotel mellett és megláttam, hogy piac van az udvarán, így aztán hirtelen felindulásból leugrottam a buszról, hogy megnézzem magamnak.
A Rosewood London megújulva 2013-ban lépett színre, előtte is szálloda volt amúgy, de korántsem így nézett ki. 85 millióból fontból renoválták az egykori Pearl Biztosító Edward-korabeli 1914-es épületét. A 306 szobás hotelben 370 fonttól kezdődnek a szobaárak, és igencsak nagyvilági, lásd alul, amikor itt voltam.
A szállodát ezen a grandiózus átjárón lehet megközelíteni, szerintem szuper ötlet a piac, ha már van szabad hely és (gondolom) gondosan összeválogatott termelők/termékek kaphatnak helyet, mindenki javára válik.
Heather Jansch uszadékfából készített életnagyságú lószobra. Elsőre nem tetszett, azt minél tovább néztem, annál jobban. Állítólag 3 év egy ilyet elkészíteni és olyan 55.000 fontot kóstál.
Személyre szabott sálkészítés 1920-as módszerrel!
A lazacnál meg kell álljunk egy szóra, mert ennek a lazacnak a története nem mindennapi. Tavaly olvastam először a norvég Ole-Martin Hansen-ről, aki családja 80 éves receptje szerint készíti a füstölt a lazacot egy kelet-londoni kis műhelyben, amelynek amúgy a tetején lakik.
Minden Hansen & Lydersen lazac gondosan, kézzel filézett és kézzel sózott, a fent említett családi recept szerint, melyet 1923-ban dolgozott ki a norvég halkereskedő, Lyder-Nilsen Lydersen. Ezután tradícioniálisan fellógatják, és lassan hidegen füstölik a füstöldé(!)-ben, és 12 órán keresztül himbálózik a szélben. A kellemesen pikáns aroma eléréséhez boróka és bükkfa keverékét használják. Nincs fagyasztás, vákumozás és fóliába csomagolás.
Azt hiszem, ilyen művészi videót még nem láttam a lazac felfdolgozásról.
Tehát amikor megláttam a zacskón a feliratot, egyből tudtam, hogy milyen lazac is ez, természetesen kaptam kóstolót. Sajnos nem Ole állt a pult mögött, de azért megkérdeztem, hogy még mindig ott lakik-e a füstölő tetején, és mint megtudtam, már nem, elköltözött Cotswolds-ba, de a kolléga arra kért, hogy ne verjem nagydobra, az image szempontjából jobb a kis kelet-londoni füstölő, mint az ultra drága vidéki falu.
Így aztán elkönyveltem, hogy biztosan beindult az üzlet, ezért aztán szomorúan olvastam a karácsonyi hírlevélben, hogy 5 év után, lehet, hogy vége, mert van hitel, meg a befektetők bizonytalanok. Mondjuk az vicces a levélben, hogy az új füstölőt iPhone-jával tudja irányítani. Ha nem lesz csőd, akkor viszont beindul a ultra gyors csomagküldő szolgálat, Londonba másfél óra alatt fognak kiszállítani, természetesen Uber-rel. Most is lehet amúgy rendelni a honlapról, meg persze London szerte is árulnak.
A szálloda így reklámozza az éttermét az épület előtt.
Voltam már itt korábban amúgy, Huishan Zhang divatbemutatója itt volt az egyik London Fashion Week-en a The Mirror Room-ban vagyis a Tükör Szobában.
Képek: Rosewood London, Slow Food & Living Market +saját
További érdekességek, sztorik, képek a Facebook oldalon!