Iványi Orsolya

Gyógyfürdőzés Toszkánában

Gyógyfürdőzés Toszkánában

20160828_171055_1.jpg

Bevallom, 35 fokban nem az volt az első gondolatom, hogy menjünk 42 fokos vízbe gyógyfürdőzni. Viszont annyira közel van ideiglenes otthonunkhoz, hogy úgy döntöttük, megnézzük.

Dél-Toszkánában több gyógyvizes hely is van, ez az egyik, a Terme de Petriolo. 

Több formában látogatható: a kényelmesebbek kiépített fürdőbe vagy hotelbe mennek (én), a kalandra vágyóbbak pedig természetes formában próbálják ki (pasim). 

Először természetesen a fürdőbe mentünk, amivel nagyon meg voltam elégedve, elsősorban azért, mert nagyon kevesen voltak. (belépő: 11 eur/fő hétköznap, 13 eur/fő hétvégén)

08-20160831_135809.jpg

A nyitott részen egy medence van, nem túl nagy, de nyilván ebben nem gyorsúszik az ember. 

A víz kénes, tehát büdös. Én sokáig nem tudtam üldögélni benne, inkább többször mentem be rövidebb időre. Amit eléggé hiányoltam, hogy egyetlen hideg vizes zuhany sincsen, így amikor 40 fokban voltunk, akkor kissé sok volt a meleg.

Ez a víz állítólag sok mindenre jó, bőrbetegségekre, mozgásszervi fájdalmakra (én évek óta az elegánsan hangzó talpi bőnye áldozata vagyok), vérnyomáscsökkentő, ezenkívül segít leküzdeni a szellemi és fizikai fáradtságot is. Jól hangzik!

A vendégek összetétele: főleg párok, de láttam 1-2 komplett családot is, és egyszer volt pár kulturálatlan ázsiai turista is, ha elég mély lett volna a medence, szerintem fejessel is próbálkoztak volna.

03-20160831_135606.jpg

01-20160828_142530.jpg

Itt éppen a Girl on the train-t olvasom. 

04-20160831_135710.jpg

Kilátás a fürdőből, egyrészt az impozáns hídra, másrészt az egykori római falakra, ugyanis itt már 1230-ban is fürdő állt. Népszerű helynek számított, még a Medici-ek is jártak ide. A szabadtéri részen jobban lehet látni a maradványokat, erről lentebb.

Ez a híd is izgat, már számtalanszor mentünk rajta és amikor rajta van az ember, akkor semmit nem látni lefelé a fáktól, kvázi a magasságot sem.

09-20160831_135824.jpg
05-20160831_135720.jpg

A fürdőben találunk még 2 medencét bent, mi oda nem mentünk, szerintem kicsit lehangoló. Persze ne felejtsük el, hogy ide nem csak szórakozni járnak, például egyik este a falu éttermében elkezdtünk beszélgetni egy házaspárral és mint kiderült, ők Firenzéből jöttek célirányosan ide fürdeni. Aztán az is kiderült, hogy van egy kis éttermük is Firenzében, Trattoria Nella néven. Legközelebb megnézzük.

A fürdőben amúgy lehet mindenféle kezelést is igénybe venni. Van egy kis büfé is, semmi egészségesre ne számítsunk, mi általában egy sört feleztünk meg itt.

06-20160831_135727.jpg

Egyik nap aztán, gondolva, hogy hétköznap van és hidegebb a szokásosnál, biztosan nem lesz senki, menjünk és nézzük meg a szabadtéri változatot is. Autóval már korábban elhaladtunk mellette, bár bennem nem jött fel soha, hogy ki is akarnám próbálni. 

Természetesen tévedtünk, és még többen voltak a szokásosnál, persze gondolhattuk volna, minél hidegebb van, annál jobb a meleg víz!

02-20160907_155332.jpg

A gyógyvíz csövekben vezetődik ki a Farma folyóba, ami nyilván hideg, az emberek pedig ilyen vájatokban ejtőzhetnek. Már akinek jut hely! 

Sajnos nem méri senki az időt, így némelyek pofátlanul hosszú időn keresztül is képesek áztatni magukat!

Egy darabig vártunk és néztük őket, hátha észreveszik magukat, aztán elkullogtunk. 

Még visszajövünk azért is!

01-20160907_155722.jpg

Itt természetesen nem kell fizetni, cserébe nincs is semmi kiépítve, csak a víz adott.  

03-20160907_155318.jpg

 04-20160907_155140.jpg
05-20160907_155133.jpg

06-20160907_155128.jpg

A római fal közelről.

07-20160907_154615.jpg

10-20160907_154054.jpg

08-20160907_154334.jpg

 09-20160907_154328.jpg

A 2 fürdőhelyen kívül találtunk egy harmadikat is, mely szintén erre a forrásra épül, ez egy spa hotel, 50 eur/fő a napijegy, de ha van is pénzünk erre, nem ajánlom, egyszer bementem körülnézni, semmi különös. 

A gyógyvizet a Siena és Grosseto közötti útvonalon keressük!

Itt is vagyok: Facebook, Instagram

PS: Petriolo gyógyfürdő testvérvárosa Mezőkövesd, ahol szintén kénes vízben ázhatunk.

Gyógyfürdőzés Toszkánában Tovább
Az Amerikai Psycho-ban ilyen lenne egy lakáshirdetés

Az Amerikai Psycho-ban ilyen lenne egy lakáshirdetés

ad2.jpg

Rendesen borzolja a kedélyeket, a Redrow London nevű luxuslakások építésével és eladásával foglalkozó cég, a minap ugyanis egy olyan reklámot dobtak be, ami az Amerikai Psycho vagy a Fighclub hangulatára hasonlít, kommentelik a londoniak. És persze, mindenki utálja, ha ilyen lesz "új London", akkor az nem kell.

 

Update (január 6.):

A videót eltávolította a cég a vimeo-ról,  - szerintem rossz döntés volt - , miután a témát felkapta a Guardian és a Telegraph is, de mivel már letöltésre került, így ugyanúgy kering a neten, én magától Patrick Bateman-től osztottam meg a törölt helyett.

P.S.: Az ősrégi Nokia szerepeltetése érdekes megoldás, amikor az egész a jelenben játszódik. Vagy nem? (erre azóta már rájöttem..)

További érdekességek, sztorik, képek a Facebook oldalon!

Az Amerikai Psycho-ban ilyen lenne egy lakáshirdetés Tovább
London vagy Párizs? - videók és infógrafika!

London vagy Párizs? - videók és infógrafika!

Az Eurostar vonattársaság, mely Londonból közlekedik Párizsba és Brüsszelbe (a Csatorna-alagúton keresztül) októberben új reklámkampánnyal rukkolt elő, ahol is 2 kis videóval, - egy Londonról, egy pedig Párizsról - próbálnak utazásra bírni. 

A kampány címe: Stories Are Waiting vagyis "Történetek várnak rád". 

Szerintem a párizsi videó jobb lett.

 

London vagy Párizs? - videók és infógrafika! Tovább
London Fashion Week és ami mögötte van 1. - Hogyan lehet ide bejutni?

London Fashion Week és ami mögötte van 1. - Hogyan lehet ide bejutni?

Akit nem érdekel a divat, az most ne olvasson vagy 2 hétig, de 1 biztos, ugyanis életem első London Fashion Week-jét fogom abszolválni napokon belül és nyilván meg kell osztanom majd az élményeimet.


Először is az előkészületekről!

Szeptember 13-án, csütörtökön kerül újra megrendezésre a London Fashion Week, mivel ez egy szakmai esemény, ide nem lehet jegyet venni csak úgy, hanem regisztrálni kell, konkrétan 8 kategóriából választhatunk és nem árt ha valamilyen szinten a divathoz is van közünk: buyer (nagyker vevő), média, blogger, fotós/videós, stylist, iparági képviselő, designer és egyéb. (Ez utóbbi közli amúgy, hogy ez nem nyilvános esemény és viszlát.)

Teljes képernyő rögzítése 2013.09.06. 155723.jpg

 

Ha valaki újságíróként szeretne regisztrálni, akkor kell megbízó levél és angol cím, mert postán is küldenek ki meghívót. Ha pedig mint blogger szeretnénk regisztrálni, hát ahhoz nagyon, nagyon jónak kell lenni. A divat bloggerek rendkívül elszaporodtak és ennek következtében az elmúlt szezonban több mint 2000 blogger regisztrált a London Fashion Week-re és amióta 2011-től bloggerek is jöhetnek, 25%-kal nő a jelentkezők száma szezonról szezonra, így jövőre már 3000 kis blogger jelentkezése várható. Nyilvánvaló, hogy ezt a mennyiséget nem lehet kezelni, értelme sincs annak, hogy mindenféle blogger ott legyen, aki nem tud hatást gyakorolni. A blogger regisztrációnál amúgy egyszerűen el kell küldeni a Google Analytics statisztikát és majd eldöntik, hogy benne vagyunk-e az annyiba. Mondjuk azért ha példának tekintjük az angol Susie Lau-t - Style Bubble - akit havonta 750 ezren olvasnak, egyből láthatjuk, hogy magas a mérce.

Teljes képernyő rögzítése 2013.09.11. 20736.jpg

Az én esetemben úgy történt a regisztráció, hogy 2 magyar médium, a velvet.hu és a Marie Claire számára fogok hírt adni, így az ő megbízólevelükkel simán megkaptam az akkreditációt a British Fashion Counciltól. Ami nagyon örvendetes volt, de utána jön az igazi munka, hacsak nem vagyunk akkora nagyágyúk (nem), hogy alapból kapunk meghívókat a showkra. Szóval fogja az ember magát és a London Fashion Week oldalán található excelből kiszedi a kontaktokat és egyesével szépen ír minden PR-nek, hogy szeretne jegyet a bemutatóra. 

Teljes képernyő rögzítése 2013.09.11. 20554.jpg

 

 

Aztán ha szépen begyűjtöttük a meghívókat, akkor rendszerbe kell foglalni, mert nem úgy van, hogy minden egy helyen. A központ persze a Somerset House, de a nagyok nem itt csinálják, hanem valami fancy és posh helyen. Vagyis jön a sakkozás, hogy átérünk-e vagy sem és melyik a fontosabb, ha választani kell. Már begyűjtöttem jó pár meghívot, sajnos Tom Ford és Mary Katrantzou megírta, hogy nem tudnak fogadni, és még van 2 nap! A Smythson brit luxus írószermárka - a többi között a királyi család beszállítója is - nagyon szép meghívót küldött, idén vesznek részt amúgy először.

És természetesen minden hasznos infót szívesen veszek, ha valaki itt bennfentes.

20130911_094420.jpg

Folyt. köv.!

Facebook neverordinary London oldalán további hírek, képek, sztorik.

London Fashion Week és ami mögötte van 1. - Hogyan lehet ide bejutni? Tovább
Taxidermia és divat - Damien Hirst exe és a kitömött állatok

Taxidermia és divat - Damien Hirst exe és a kitömött állatok

Ez a tartalom felkavaró lehet egyesek számára, halott állatok preparálásáról is lesz benne szó képekkel.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Polly Morgan angol taxidermia művész vagyis halott állatok preparálásával foglalkozik, de mivel művész, így ne a hagyományos őztrófeára asszociáljunk. Nagy-Britanniában rendkívül népszerű hobbi az állat preparálás, én például próbáltam egy 1 napos patkány/mókus tanfolyamra beiratkozni, több hónapos várólistával szembesültem, mivel ez most "trendi, művészi és nem mindennapi", ahogy írták.

Polly-Morgan_0.jpg

Szóval Polly a többi között attól lett menő és híres, hogy menő és híres emberek is felfigyeltek rá, például Kate Moss és Banksy és ezért jó drágán is tudja árulni bizarr műalkotásait. Például amikor a Vauxhall Car Art Boot Sale-en voltam, akkor ő is árult kint ilyen kis fürjeket (Homokvár a címe), darabja 450 font volt. (mind elfogyott)

 

Taxidermia és divat - Damien Hirst exe és a kitömött állatok Tovább
Vajon ki lakott itt? - Egy 12 millió fontos ház története a Holland Park Avenue-n

Vajon ki lakott itt? - Egy 12 millió fontos ház története a Holland Park Avenue-n

Nagyon szeretek nyomozni. Egyik este nem tudtam aludni, ezért eladó londoni ingatlanokat böngésztem a környékemen, nem mintha megengedhetném magamnak, de gondoltam, jó ha tisztában vagyok ilyenekkel is. Aztán találtam is egy kifejezetten tetszetős György korabeli villát 12 millió fontért (ne számoljuk át) a Holland Park mellett. Eredetileg 1820-ban épült, 430 nm, 3 emeletes, szép nagy kerttel elöl-hátul.
Végignéztem a képeket és megakadt a szemem a hálószoba leíráson: A ház érdekessége, hogy a második emeletet teljes egészében a hálószoba foglalja el (fürdőszobákkal, erkéllyel és öltöző szobával) és ez volt James McBey skót festő stúdiója. 
A név elsőre nem mondott sokat, így hát gondolkozni kezdtem és egyszer csak beugrott, hogy hát én tudom hol van ez a ház! És már hányszor el is mentem előtte, de igazából soha nem éreztem a lendületet, hogy utána nézzek, ki is ez a James McBey. Másnap pont kellett arra mennem, így aztán kívülről le tudtam fényképezni. Persze, ahogy a többi ház a Holland Park Avenue-n, ez is tökéletesen el van szigetelve a járókelőktől.
Szóval James McBey 1883-ban született Skóciában, autódidakta módon megtanulta a rézkarckészítést, miután olvasott róla egy újságban. Amúgy pedig banki ügyintéző volt egészen 27 éves koráig, amikor is úgy érezte, hogy ideje felmondani és művészként folytatni az életét. 
Felesége, az amerikai Marguerite Loeb lett, aki igazi egzotikus szépség volt,  könyvkötészetet tanult és fényképezett. Egy rövid affér erejéig Oskar Kokoschka-t is boldogította, (aki meg is kérte a kezét, de a papának nem tetszett) mielőtt hozzáment volna a 48 éves McBey-hez 1931 március 13-án New Yorkban, ő amúgy 26 éves volt akkor. Aztán aznap gyorsan el is hajóztak Angliába. Később felfedezték maguknak Marokkót, és idejüket London és Tanger között osztották meg. 1959-ben McBey meghal, Marguerite ekkor kezd el festeni - korábban férje noszogatása ellenére sem tette - kilép férje árnyékából, elismert festő lesz, kiállít Londonban, New Yorkban és Tangerben. Pontosan 40 évvel éli túl férjét - 94 évig élt -, utolsó éveit pedig ebben a londoni házban töltötte.
Nos, ki nem szeretne itt lakni? Még nem kelt el!
20130302_092011.jpg
20130302_092106.jpg
1 (1).jpg
Teljes képernyő rögzítése 2013.03.01. 234224.jpg
Teljes képernyő rögzítése 2013.03.01. 234256.jpg
Teljes képernyő rögzítése 2013.03.01. 234326.jpg
Teljes képernyő rögzítése 2013.03.01. 234654.jpg
Teljes képernyő rögzítése 2013.03.02. 00153.jpg
Teljes képernyő rögzítése 2013.03.01. 234401.jpg
Teljes képernyő rögzítése 2013.03.02. 00304.jpg
2_8.jpg

TGSA05192_m.jpg
abd_aag_ag013853_624x544.jpg


Marguerite McBey / James McBey
 
Teljes képernyő rögzítése 2013.03.10. 180943.jpg
 
 
Facebook neverordinary London oldalán további hírek, képek, sztorik.
Vajon ki lakott itt? - Egy 12 millió fontos ház története a Holland Park Avenue-n Tovább
Diorban úszik a Harrodsban (sok kép és videó)

Diorban úszik a Harrodsban (sok kép és videó)

A Harrods-ban, a híres londoni luxusáruházban egy hónapig minden a Dior-ról szól. Van itt Dior kiállítás, Dior kávézó, Dior pop-up bolt, Dior kirakatok és természetesen Dior zászlók lobognak az áruházon. A koncepción 18 hónapig dolgoztak.

Teljes képernyő rögzítése 2013.04.07. 194925.jpg

4_1.jpg

Sidney Toledano, a Dior igazgatója azzal magyarázza a pazar - és nyilvánvalóan költséges - együttműködést, hogy a vásárlók egyre érdeklődőbbek és többet akarnak tudni a márkáról, a márka történetéről. És hogy miért a Harrods-ban? Mert a Harrods neve egyet jelent a luxussal és a minőségi kiszolgálással, ugyanúgy a Dior is ezt képviseli. És nem utolsósorban, maga Christian Dior is kedvelte a Harrods-t. 

Christoan Dior 1905-ben szültetett, gyermekkorát Normandiában töltötte. "Imádom az angol szokásokat, az angol udvariasságot és angol építészetet, sőt még az angol konyhát is imádom!" - mondta. 1947-ben mutatta be itt első kollekcióját II. Erzsébet királynő és Margit hercegnő előtt. Utóbbi egyből nagy rajongója lett.

2_1.jpg

A lenyűgöző kiállítást megspékelve mindenféle érdekes technikai megoldással a negyedik emeleten találjuk, az egyik éttermet bontották le ennek érdekében (ami nem volt nagy szám amúgy, volt benne egy zongora ami magától játszott, ez eléggé szürreális volt). Óriás babaház, J'Adore Dior parfümösüveg ipari mennyiségben, képek Dior rajongó hírességekről, - Diana hercegnő vagy Elizabeth Taylor -, gyönyörű fekete-fehér képek a Dior archívumból, kampány magyarázó videók, illatszóró telefonfülke, óriás Dior táska. A kirakatok pedig London olyan látnivalóira reflektálnak, mint a Tower Bridge vagy a London Eye.

33.jpg

 

resize2.jpg

 

6a00e5508e95a98833017d41e6a634970c-700wi.jpg

 

6a00e5508e95a98833017ee95a8766970d-700wi.jpg

  

Teljes képernyő rögzítése 2013.04.07. 193833.jpg

 

Teljes képernyő rögzítése 2013.04.07. 194358.jpg

 

Teljes képernyő rögzítése 2013.04.07. 194516.jpg

A pop-up boltban exkluzív Dior termékek kaphatóak, és már az első egy nap alatt 36 millió forint feletti eladást produkáltak. Egy Dior Cafe-t is kialakítottak a kiállítás mellett, és persze sorok várakoztak a bejutásra.

dior koll cake.jpg

Jelenleg olyan hírességek adják az arcukat a Dior márkához, mint Natalie Portman, Charlize Theron, Jennifer Lawrence,  Julianna Moore vagy Marion Cotillard.

6a00e5508e95a98833017ee95a88ad970d-700wi.jpg

 

A Dior makettházban, miniatűr hölgyek és miniatűr parfümök. 

25.jpg

 

26.jpg

 

27.jpg

Lady Dior táska

A Lady Dior táska története Diana hercegnőhöz fűződik, miszerint 1995-ben a Dior szponzorálta a párizsi Cezanne kiállítást és Bernadette Chirac akkori francia First Lady, küldött egy Dior táskát neki. Diananak annyira megtetszett a táska, hogy több színben is rendelt belőle, és akkor mint a világ legtöbbet fotózott személye, hamar népszerűvé tette a táskát és így lett a Dior egyik emblematikus darabja, Lady Dior néven, amely egyfajta tisztelgés Diana hercegnő előtt. A mini Lady Dior 500 ezer forinttól kezdődik.

20.jpg

 

21.jpg 

Életnagyságú Lady Dior táska

24.jpg

22.jpg

  

Lady Dior táska darabokban.

2013-03-29.jpg

 A Lady Dior táskát a 6 kortárs tervező újraértelmezte: Alice Anderson Studio,Jack Lavender, Neil Ayling, Bevis Martin and Charlie Youle, Liu Jianhua.

A Dior Cupcake jelenleg sajnos elfogyott az online boltban, ha lenne akkor 20 fontért kaphatnánk 4 darabot. A cupcake-en különböző ikonikus Dior darabokat láthatunk, mint például a Lady Dior táska vagy a J'adore parfümös üveg.

Teljes képernyő rögzítése 2013.04.07. 10538.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dior cupcake.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13.jpg

 

Egy nagyon nagy Dior szék, háttámláján filmvetítéssel.

A Dior J'adore parfüm jelenlegi arca, Charlize Theron, a parfüminstalláció közepén álló babán pedig az a ruha látható, amit a promótáló videóban viselt. (Ezt a videót amúgy Jean-Jacques Annaud rendezte - Hét év Tibetben, A Rózsa neve - , ez azért fontos, mert az egyik kedvenc filmemet, a The Lover-t is ő rendezte.)

01.jpg

39.jpg

  

8.jpg

  

2013-03-291.jpg

 

Vintage parfümös üvegek, a jobb alsót kifejezetten Grace Kelly-nek készítették 1960-ban.

19.jpg

 

A fülkében megmártózhatunk a J'adore illatában.

41.jpg

 

dior koll2.jpg

 

45.jpg

 

Mini haute couture kiállítás.

18.jpg

 

46.jpg

 

47.jpg

  

29.jpg

 

A jeles esemény alkalmából a Dior limitált szériás szépségtermékekkel is előrukkolt, például a Windsor (807) és Diorling (258) körömlakokkal. 

Dior-Harrods-vernis-windsor-diorling.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Képek: saját, DIOR

Április 14-ig, ingyenes.

Facebook neverordinary London oldalán további hírek, képek, sztorik.

Diorban úszik a Harrodsban (sok kép és videó) Tovább
süti beállítások módosítása