Iványi Orsolya

Ez egy életforma, nem egy vállalkozás - avagy milyen nőként dolgozni egy férfiszakmában

Ez egy életforma, nem egy vállalkozás - avagy milyen nőként dolgozni egy férfiszakmában

Interjú Hegedűs Zsanett, bespoke designer-rel

Zsanett-tel 2013-ban először online ismerkedtünk meg, és nekem akkor még fogalmam sem volt hogy mit jelent az, ha valaki bespoke designer. Persze, ruhákat tervez személyre szabottan, mondhatnánk, de ennél sokkal több, erre jöttem rá az évek alatt, ahogy megismertem őt és a vállalkozását, melyet 22 éve vezet. Persze ő nem is hívja vállalkozásnak, sőt nem tartja magát női vállalkozónak sem, számára ez egy életforma.

Ezekről faggattam, na meg, hogy miért nincs üzleti terve, mit csinálna másképp, ha ma kezdené újra, és hogy miért kezdett el hárfázni tanulni egy éve.

portre_ko_zepes.jpg

Mesélj a vállalkozásodról? Mivel foglalkozol?

Bespoke designer vagyok, személyre tervezett, méretre készített ruhákkal, ruhatárral foglalkozom AIAIÉ márkanév alatt. Mind nőknek, mind férfiaknak segítek a ruházkodási problémáikban egy közös folyamat során létrehozni a rég vágyott darabokat, felépíteni a ruhatárukat, segíteni megtalálni a stílusukat.

Ez egy életforma, nem egy vállalkozás - avagy milyen nőként dolgozni egy férfiszakmában Tovább
Egy meghökkentő együttműködés: Heidi Klum a Lidl-ben fogja árulni kollekcióját

Egy meghökkentő együttműködés: Heidi Klum a Lidl-ben fogja árulni kollekcióját

Olvasom, hogy nemsokára Heidi Klum ruháit is lehet majd vásárolni a Lidl-ben, elsőre persze jót nevettem ezen, aztán végül rájöttem, hogy ez egy zseniális ötlet.

Mi szoktunk járni a Lidl-be, bizonyos termékei teljesen jók, legalábbis itt Olaszországban, kifejezetten bírom a tematikus heteket, amikor francia, angol, spanyol, mexikói cuccokat árulnak. Meg van egy olcsó, fehér, habzóboruk amit nem tudunk megunni, főleg a mostani 40 fokban.

Jó, ruhát még soha nem vettem és nem is fogok. Vagyis ezek után, ki tudja?

_96351009_lidlxheidiklum.jpg

Egy meghökkentő együttműködés: Heidi Klum a Lidl-ben fogja árulni kollekcióját Tovább
Hogyan legyünk kilencvenévesek?

Hogyan legyünk kilencvenévesek?

gettyimages-684324662_h_2017.jpg

Kinek nem szorul össze néha a gyomra, ha arra gondol, hogy mi lesz vele, ha megöregszik. Sokunk szeme előtt ilyenkor a fizikai leépülés és/vagy elhülyülés jelenik meg és inkább úgy gondoljuk, hogy meg sem akarjuk érni azt a kort, ha ez történne.

"Minden reggel megnézem az újságban, hogy benne vagyok-e a gyászrovatban, ha nem, akkor megreggelizem."

Így kezdődik az HBO legújabb dokumentumfilmje, amelyben az öregséget ünneplik, és 90 felettiek próbálják azt kideríteni, hogy hogy még mindig élnek, egyben megváltoztatni azt a sztereotípiát, amit az öregekről gondolunk. 

Az előzetes alapján rettentően szórakoztató filmnek nézünk elébe, ellentétben a szokásos öregedeséről szóló filmekkel.

Erre mondjuk az is garancia, hogy olyan legendákat láthatunk mint a 95 éves Carl Reiner, ő a filmben egyfajta narrátor és házigazda szerepet is betölti, a nagyon vicces 90 éves Mel Brooks és a 94 éves Norman Lear, tévés producer, ők a főszereplők.

Aztán szerepel a filmben még a 95 éves Betty White színésznő, aki 75 éve van a pályán vagy a rettentően szórakoztató Dick Van Dyke (91), aki pár éve egy 40 éves nőt feleségül 86 évesen. Aztán benne van még a 100 éves Kirk Douglas és a 95 éves divatikon Iris Apfel is, mondjuk neki már 3 éve saját dokumentumfilmje is született.

iris_apfel_good_news.jpg

Megnéztem a bemutató utáni beszélgetést velük, és ott egyértelműen kiderült, hogy a hosszú élet egyik titka a nevetés, a vicc, a humor. Ha nem tudsz nevetni az életen, magadon, és túl komolyan veszel mindent, be fogsz savanyodni és az nem tesz jót a kornak. 

A másik titok, hogy aktívnak kell lenni, persze ezzel most nem mondok újat, a filmben viszont annál inspirálóbb  a 102 éves Ida Keeling története,  - saját dokumentumfilmet érdemelne amúgy - aki 67 évesen kezdett el futni, és a saját korcsoportjában mindenféle rekordokat dönt meg.

ggcentury13-04.jpg

Aztán még egy nőt meg kell, hogy említsek a 98 éves Tao Porchon-Lynch, aki 8 éves kora óta jógázik és még mindig tanítja is.

tgtt_mg_4856_2_1024x705_jpg.jpg

Szintén nem árt, ha van valami amiért lelkesedni tudunk, derül ki a filmből, amibe nap mint nap szenvedéllyel bele tudjuk vetni magunkat, mivel itt főleg filmes arcokról, írókról, színészekről van szó, így náluk például az írás még mindig mindennapos tevékenység.

A film inkább szórakoztató, mint "tényfeltáró", rengeteg sztori Hollywood aranykoráról, és aztán végén magunknak kell rájönnünk, hogy mi fogunk minket hajtani, hogy megérjük és megéljük, mondjuk a kilencvenet. 

Itt is vagyok: Facebook, Instagram

Hogyan legyünk kilencvenévesek? Tovább
Orsi ajánlja - kishírek a nagyvilágból / 22.

Orsi ajánlja - kishírek a nagyvilágból / 22.

medium_d74a98fb-b85e-41c0-8a50-521c556dd239.jpg

Tony Curtis-nek ma lenne a 92- születésnapja. A képen Janet Leigh-vel.

Már régóta terveztem, hogy szépen mindig összeírom, hogy mit olvastam a héten, ami érdekes/hasznos/vicces persze és megosztom veletek. Mindig is szívesen szerkesztettem volna magazint, úgyhogy most ezt a hajlamomat is kiélem itt! Angol és magyar, vegyesen.

Előszeretettel fogok ajánlani bloggereket is, mert sokan vagyunk, és egy csomó jó tartalom néha elveszik a zajban.

Aztán szintén fogok ruhát, sampont, ékszert, akármit ajánlani, ezek nem szponzorált együttműködések, ha tetszik megírom.

Íme az első adag!

Ananászos fürdőruha a J. Crew-nál (Mo-ra is szállítanak!) Nekem mondjuk főleg ez a hosszúujjú valami tetszik.

Self-care tips from Yoko Ono

A 84 éves Yoko Ono vicces ötletei, hogy tegyük színesebbé hétköznapjainkat (és másokét is), miközben mi magunk is jól szórakozunk.

Basic Italian words and phrases for your trip to Italy

Szégyen, tudom, de még mindig nem kezdtem el olaszul tanulni, úgyhogy addig is ilyen cikkeket bújok. Mi scusi! Viszont annak is hasznos lehet, aki most jön először Olaszországba! 

ARKET

Az első Arket bolt előkészületei elkezdődtek Londonban, ez ugye a H&M legújabb húzása lesz, valahol az & Other Stories és a Cos között, valamikor az idén nyit majd, arra tippelek, hogy karácsony előtt. Izgatottan várom! 

004003-941 27-29 Long Acre, Covent Garden, London. The new ARKET store will open later this year. #ARKET

ARKET (@arketofficial) által megosztott bejegyzés,

 

Anami Blog: Zanza Natural Cosmetics for the skin and to empower women

Anami - akivel először online, majd aztán élőben is megismerkedtünk -, blogján találtam a Zanza-ról (soha nem hallottam még róluk), de felkeltette az érdeklődésemet a sztorijukkal: 

Nemreg a Zanza Natural Cosmetics termekeit teszteltem, ami szamomra nemcsak azert kulonleges, mert minosegi, organikus dolgokrol van szo hozzadaott parfum es alkohol nelkul, hanem azert is, mert a termekek egy nemes ugyet is kepviselnek.

Bar az uzlet szekhelye Magyarorszag, a termekek tobbsege Zanzibaron keszul a Seaweed Center-ben, ami eredetileg a helyi kormany kezdemenyezese volt, majd az evek soran sved, kesobb holland vezetessel egy vallalkozassa notte ki magat, mely a kornyekbeli noket segiti munkahoz, fizeteshez, igy azok fenn tudjak tartani csaladjaikat, iskolaztatni tudjak gyermekeiket (errol bovebben a Zanza blogjan olvashattok).

Would you exercise in a museum?

Ez a hír volt a kedvencem mostanában! Én mondjuk szívesen sétálgatok és mélázgatok múzeumokban, de ez egy igazi komplex élmény lehet, egyszerre mozogsz és dolgoztatod az agyadat! Extra: Maira Kalman írta hozzá a szöveget!

Végre, végre, bodzavirág szüret!

Miután felfedeztem, hogy a birtokunkon van bodza is, - az akác után -, recept után kutatva, találtam rá Diana Mosolyára! És ott erre a receptre, ami pont jókor jött! És jó lesz jövőre is!

#likeagirl
Hát én erről lemaradtam, így aztán csak most néztem meg ezt a videót, amit már 63 millióan rajtam kívül megnéztek, és ami ha tényleg így van és nem manipulált, akkor egészen elszomorító! 

Bezár a USE Unused
2 napja jött a hír. A magyar márka 13 év után úgy döntött, hogy nem folytatja, hivatkozva a piaci viszonyokra, túl sok hal van a tóban, fast fashion, nincs megfelelő magyar textilipar, stb.
Nekem egyetlen USE darabom van, kb. 10 éve vettem, amikor még a Soroksári úton volt a showroom-juk, odamentem, és rámigazították a blúzt, amit aztán sose hordtam, mert egyből meghíztam, pedig 40.000 Ft. Azóta is őrizgetem, hogy majd egyszer jó lesz rám. Így most még értékesebb lett.

A halálról csak természetesen érdemes beszélni

Bár nem a jó az első jelző, ami a halállal kapcsolatban az eszünkbe jut, Dr. Hegedűs Katalin mégis arra próbál választ találni, Létezik-e jó halál? Új könyvében olyan fontos, ám többnyire tabuként kezelt vagy felületesen ismert témákra irányítja rá a figyelmet, mint az életvégi döntések, az orvos-beteg kommunikáció valamint az egészségügyi dolgozók halállal való viszonya, és kísérletet tesz a hospice-szal kapcsolatos tévhitek lerombolására. 

Orsi ajánlja - kishírek a nagyvilágból / 22. Tovább
5 dolog, amit az új Gyilkosság az Orient Expressen filmről tudnod kell

5 dolog, amit az új Gyilkosság az Orient Expressen filmről tudnod kell

Tegnap mielőtt hullafáradtan beestem az ágyba (cseresznyefesztivál van a faluban, erről majd még írok), még volt erőm megtekinteni az új Gyilkosság az Orient Expressen film előzetesét. Kétszer, biztos ami biztos.

Ezt érdemes tudni a filmről, amit Magyarországon majd novemberben lehet megnézni.

Kenneth Branagh az új Hercule Poirot

Kenneth Branagh rendezte és egyben ő játsza benne Hercule Poirot-t, a világ legzseniálisabb nyomozóját, ugye. Lehet itt vitatkozni, hogy hogy néz ki, röhejes-e vagy sem, de hát ez egy új adaptáció, ami elszakadt  David Suche-től, akit én mondjuk nagyon kedvelek. Branagh bajúsza mindenesetre mestermunkának tűnik!murder-on-the-orient-express-df-00620-rv2-rgb-1495742429635.jpg

murder-on-the-orient-express-df-01431-r-rgb-1495742429640.jpg

5 dolog, amit az új Gyilkosság az Orient Expressen filmről tudnod kell Tovább
Kinek kell egy 40 éves nő avagy mit tanultam a munkanélküliségből?

Kinek kell egy 40 éves nő avagy mit tanultam a munkanélküliségből?

1471176147687.png

Három év után hazajöttem Londonból és nagy elánnal belevetettem magam a munkakeresésbe. 

Naivan azt gondoltam, hogy egy 40 éves, jó cégeknél eltöltött, 15 év marketing/PR tapasztalattal rendelkező, okos, kreatív nőnek -  ez lennék én, ugye -  gyorsan lesz helye a magyar munkaerő piacon.

Nem így történt. Fél évembe telt, hogy olyan munkát találjak, amire azt mondtam, hogy jó, mert izgalmas, kihívás és a pénz is megfelelő. Kevés pénzért sokan adtak volna munkát. 

A fél év alatt a munkanélküliség rengeteg stációját megéltem, a következőket tanultam belőle!

1. Értékeld át magadat!
A munkanélküliség, mint állapot remek alkalom arra, hogy át- avagy újraértékeljük magunkat és az értékrendünket. Persze ez nem egy kellemes elfoglaltság, de sok mindenre rájön ilyenkor az ember. Én például abban világosodtam meg, hogy nem akarok másnak dolgozni. Sajnos, ez nem úgy megy, hogy akkor holnaptól nem dolgozom másnak, hiszen azt sem tudtam, mit akarok csinálni, de egyben biztos voltam, a célom az, hogy saját magam főnöke legyek egyszer. Nyilván ebben közrejátszott az is, hogy volt néhány olyan (férfi) főnököm, aki nem tudta, hogyan kell főnöknek lenni, vagy egyszerűen csak saját maga érdekelte, a munka nem. Az igazságérzetem túl erős, nem tudom ezeket már tolerálni.

2. Nem vagy egyelő a munkáddal
20 éve dolgozom, sok helyen megfordultam, volt hosszabb és rövidebb, de két egyforma nem volt közte, szerencsére, így elmondhatom, hogy van némi tapasztalatom arról, hogy milyen két munka közti állapotban lenni. Volt hogy elküldtek, mert átszervezés történt, volt hogy én kerestem izgalmasabb feladatot. Így tapasztalat birtokában aztán már nem estem bele abba a csapdába, amibe sokan beletaszítják saját magukat, hogy azt hiszik, hogy amikor munka nélkül van az ember, akkor tulajdonképpen egy senki. Mert ez nem igaz. Az ember nem egyenlő a munkájával. Ezt mondogassuk magunknak sokat. 

3. A munka akkor is CSAK munka
Aztán a munka az munka, - akkor is ha bedőlsz annak, hogy "ha a hobbid a munkád, akkor soha nem dolgozol", - amivel pénzt keresel, hogy fizetni tudd, amit fizetni kell, és nem mindig kellemes. Én például imádtam a Vodafone-nak a dolgozni PR menedzserként, de ott is voltak időszakok, amikor mentem volna máshova reggel. 

4. Nem szégyen, ha nincs munkánk
Ne szégyelljük, hogy nincs munkánk, ugyanis ez BÁRKIVEL megtörténhet. Nyilván nem kell minden részletbe mindenkit beavatni, de nincs abban semmi különleges, ha munka nélkül vagyunk. 

5. Az önmarcangolás elkerülhetetlen
Nem kerülhetjük el az önmarcangolás fázisát, és ne is akarjuk, végig kell menni ezen is, hogy aztán rájöjjünk, hogy felesleges ezen agyalni, hiszen már megtörtént és nem lehet visszacsinálni. Haszontalan azon ketyegni, hogy mi lett volna, ha másképp csinálok, mondok, úgysem tudhatjuk már meg. 

6. Terjesszük, hogy munkát keresünk!
Szerintem ez az egyik leghatékonyabb módszer, ne legyünk szégyellősek. Úgy is írhattam volna, hogy networking-eljünk ezerrel, és mondjuk el mindenkinek, hogy újra a munkaerőpiacon vagyunk. 

7. Ez egy átmeneti állapot
Amikor nagyon kezdünk szétesni, gondoljunk arra, hogy ez egy átmeneti állapot, fog történni valami, mindig történik, és vége lesz. A dolgok ugyanis mindig úgy történnek, ahogy kell hogy történjenek, legalábbis az én életemben így van. Tudom, könnyű mondani, amikor már eltelt 3 hónap, kiküldtél az univerzumba 50 CV-ét - ebből jó ha 10-en válaszoltak -, voltál pár interjún - örülsz, ha egyáltalán felhívnak utána -, na, akkor kezd elszakadni a cérna. Én ezért ilyenkor azt az elvet gyakorlom, hogy megpróbálok nem "akarni" semmit, csak hagyni, hogy történjenek a dolgok egy ideig, - például pár napig úgy teszek, mintha éppen nyaralnék, ha tudtam elmentem szüleimhez Bánkra és feküdtem a napon és azt gondoltam, hogy minden rendben, - amíg megint összeszedtem magam és újult erővel harcba szálltam. 
Azért készüljünk fel arra, hogy minél magasabb pozíciót keresünk, annál hosszabb ideig fog tartani a keresés. Az én esetemben amúgy a fél év reális volt, legalábbis HR-es szemmel. 

8. Legyünk aktívak!
Hasznos lehet a LinkedIn-t bogarászni, fejvadászokat közvetlenül megkeresni. Én azt a taktikát is alkalmaztam, hogy olyan cégeknek is írtam, akiknél nem voltam állás meghirdetve, de úgy gondoltam, szívesen dolgoznék nekik. Amúgy aztán ezzel a stratégiával kezdtem el a szabadúszó létemet, de ez majd egy másik bejegyzés témája lesz. 

9. Készüljünk fel meglepetésekre!
Az álláskeresésem során a legmeglepőbb pont az volt, amire nem számítottam: a reklámügynökségnél eltöltött londoni éveimet inkább negatívumnak tartották, mint pozitívumnak, és ez volt az általánosság.
Magyarul túlképzettnek gondoltak a legtöbb esetben és nem azt nézték, hogy "de jó, van külföldi tapasztalata, át tudja adni nekünk", hanem megijedtek, "Jézusom, ez élt Londonban? Biztos jobban beszél angolul, mint én. Regionális pozícióban dolgozott? Ez a munkakör biztos kevés lesz neki." - Hallottam a fejemben a szemben ülő gondolatait.
Az egyik kedvenc példámat hadd osszam meg itt. Találtam egy hozzám passzoló állást, elküldtem a CV-met a fejvadász cégnek. Behívtak, és bár én egy személyes beszélgetésre számítottam, ehelyett mindenféle teszteket kellett kitöltenem az irodájuk sötét folyosóján, másokkal egyetemben. (Annyira furának találtam pár kérdést a tesztben, hogy otthon aztán rákerestem és mint kiderült, hogy a személyiségteszt neve Oxford Capacity Analysis vagy másnéven Oxfordi Képességteszt volt, amelyet a szcientológia használ arra, hogy alkalmas tagja lennél-e az egyháznak...még nem hívtak! Persze, ezt nem közlik, csak azt, hogy enélkül nincs interjú.)
Továbbjutottam, ami azt jelentette, megtudhattam a cég nevét. Amúgy ezt nem igazán kedvelem, mert mi van ha már az elején nem tetszik a cég, de mégis végigszenvedem az interjúkat, bizakodom, stb.
Jelen esetben azonban nem ez volt a helyzet, tetszett a cég, nemzetközi, innovatív, és illett hozzám. Az interjún ott volt a HR vezető, a marketing vezető és az ügyvezető igazgató. Továbbjutottam ismét, ami azt jelentette, hogy feladatot kaptam, és azt kellett prezentálnom angolul a Londonban székelő marketing igazgatónak, mert hogy ő lenne a közvetlen főnök. Szépen felkészültem, előadtam, úgy éreztem, hogy jó voltam. Persze nehéz megítélni, mindenki pókerarc ilyenkor.
Már nem emlékszem pontosan mikor, de viszonylag hamar, felhívott a HR-es és mondta, hogy nagyon jó voltam és nagyon kreatív, és minden nagyon jó volt, de nekik igazából a "szürke hétköznapokra" kell valaki. A londoni marketing igazgató bármikor felvenne Londonba, ha ott lenne üresedés...Ez az az eset, amikor az egyik szemem sírt, a másik nevetett. Magyarul túl kreatív, túl jó vagyok, ezért nem vesznek fel. Két hónapig tartott ez a kaland, és bár nem mondom, hogy időpocsékolás volt, mert például a marketing vezetővel kapcsolatban maradtam, de akkor is..give me a break! 

10. A haszontalanság érzése a levegőben
Az álláskeresési időszak legnyomorultabb hozadéka, hogy haszontalannak érezhetjük magunkat, hiszen nincs meg az a sikerélmény, amit a munka adott. Én ezt úgy hidaltam át, hogy kitaláltam magamnak kisebb-nagyobb feladatokat, és jól megdicsértem magamat, amikor teljesítettem, és amúgy meg a blog is sokat segített, megírtam valamit, az index kitette, az olvasók szerették, nekem meg adott egy kis önbecsülést.
Amúgy most olvastam a New York Times-ban, hogy érdemes saját magunkról írni, sőt újra és újra írni saját történeteinket, mert állítólag segítenek az önértékelésben és még boldogabbak is lehetünk ettől. Meg azt is mondják, hogy mindenkiben ott van egy könyv, saját magáról. 

11. Legyen meg a napi rutin!
Rutin nélkül a napok elúsznak, ezt mind tudjuk, ezért ne hagyjuk, hogy így történjen. Keljünk fel rendesen, öltözzünk fel rendesen, legyen meg a napirend. Jó, néha megcsúszhatunk azért, ki tudja mikor leszünk megint munkanélküliek és aludhatunk újra 11-ig vagy éjszakázhatunk hajnalig, mintha nem lenne holnap? 

12. Tanuljunk!
Azt ugye mára el kellett fogadnunk, hogy az élet egy folyamatos tanulás és mivel én például életem végéig dolgozni fogok, lévén ki tudja lesz-e nyugdíjam, ezért nálam ez mindennapos, bele is építem a napirendembe, hogy minden nap legyen valami új, amivel eddig nem foglalkoztam. Ezek nem mindig nagy dolgok, ma például egy applikációt tanulmányoztam át, mert rájöttem, hogy hasznos lehet egy ügyfelemnek. Másrészről pedig a folyamatos tanulás azt is biztosítja, hogy ne maradjunk le, hiszen ne felejtsük el, a munkaadó is azt fogja elvárni, hogy naprakészek legyünk a témánkban, úgy ahogy előtte. 

A munkakeresés fájdalmas, de tegyük hasznossá és tanuljunk belőle. És ami fontos, segítsük egymást, te is bármikor lehetsz munkanélküli. 

Fotó: Jen B. Peter
Kinek kell egy 40 éves nő avagy mit tanultam a munkanélküliségből? Tovább
Érett nők dicsérete Cannes-ban!

Érett nők dicsérete Cannes-ban!

cannesj.jpg

Viszonylag ritkán nézegetek vörös szőnyeges képeket, bár szeretnék, de mostanában (pár éve), mindenki túl tökéletesnek, túl megcsináltnak tűnik, így aztán (szerintem) elég unalmas is. Csak arra tudok következtetni, hogy mindenki saját stylisttal dolgozik (nehogy mellényúljon), így a saját, egyéni stílus már csak ritka esetekben tud megmutatkozni.

Na de, most megakadt a szemem pár üdítő képen, amelyek a Cannes Filmfesztiválon készültek, ezeket most veletek is megosztom.

telemmglpict000129089154-xlarge_trans_nvbqzqnjv4bqqlksw6rphp-qmgkawpa4vrjq3rf09tpfu9tjlnri5vo.jpeg

Susan Sarandon 70 évesen belevigyorog az arcunkba és azt üzeni, hogy bekaphatjátok! Maxi bőrszoknya, ropogós fehér ing, menő napszemüveg - lezser, elegáns, egyedi. És persze azért egy kis dekoltázst is villan, ahogy már megszokhattuk tőle.

tilda-swinton-in-haider-ackermann-okja-cannes-film-festival-premiere-2.jpg

Tilda Swinton (56) fejét nagyon bírom, gondolom nem vagyok ezzel egyedül, és általában hozza a ruháival is a különlegeset. Minimál make-up, extrém frizura, futurisztikus Haider Ackermann ruha, Repossi fülbevalóval. És büszkén viseli a ráncait is.

juliette-binoche-in-chlo---okja-cannes-film-festival-premiere.jpg

 

Juliette Binoche-ból (53) árad a nyugalom és a magabiztosság, merem remélni, hogy ez a korral jár! 

Az elsőre egyszerűnek tűnő ruha (Chloé) tele izgalmas részlettel, az átlátszó, oversized kar megoldás különösen jó, kiegészítőnek Chopard fülbevaló, a lazán hagyott haj pedig külön jó pont, egy megcsinált frizurával túl merevvé tették volna.

telemmglpict000129090995-xxlarge_trans_nvbqzqnjv4bqkxsvq7575yxj5w_7swl8qo7ze9wmfxmivkhavnzfpgw.jpeg

Uma Thurman (47), szokásától eltérően itt eléggé lazára vette a figurát, plusz ez a Giuseppe Zanotti bőrkabát teljesen összezavart mindenkit, bár lehet szándékosan! Gyűrött, pink selyemszoknya, Tod's szandi, fekete póló (?), kétségtelen, hogy ez egy nagy zűrzavar!

telemmglpict000129090073-xlarge_trans_nvbqzqnjv4bqdx_tzk2osy-wtlps0gmgyvl2eebwfg1oeebr4qnpnog.jpeg

Vanessa Redgrave-nek (80) már nem kell semmit bizonyítani, így ő nyugodtan besétálhat Cannes-ba egy kényelmes Converse-ben is! Azért gondosan monokrómba összeállított outfit-et láthatunk itt.

isabelle-0733ef8a-27f4-4367-8d50-94d47d43090e.jpgVégezetül, kedvencem, Isabelle Huppert (64), aki mindig elegáns és a ruhái összhangban a saját stílusával, itt éppen Nina Ricci-ben, a nő, aki tudja mit akar üzenni és ezt magabiztosan meg is teszi. Csodálatos.

Itt is vagyok: Facebook, Instagram

Érett nők dicsérete Cannes-ban! Tovább
Hány éves is vagy?

Hány éves is vagy?

20170513_141422_1.jpg

Hát annyi, amennyinek érzed magad! Szokták mondani, ugye.

Az elmúlt pár hónapban, kétszer is megkaptam ezt a kérdést (társaságban, új emberekkel találkoztam), az első alkalommal csak kapkodtam a levegőt, majd amikor sikerült kinyögnöm, akkor valamiért úgy éreztem, hogy engem most milyen kellemetlen helyzetbe hoztak, ki kellett hangosan mondanom, hogy 42. Nem mintha szégyellném, sőt.

De nyilvánvalóan öregszem, látom, érzem a jeleit.

Már 4 hónapja nem festem a hajamat, az ősz hajszálaim utat törtek, mint látható bizonyítékok. Ha jól tippelem, 1 év alatt tudom teljesen lenöveszteni a festett feketét, és bár nem egyenletes az őszülés, a legtöbb helyen még világosbarna vagyok, minden nap nagy izgalommal vizsgálgatom, mi lesz majd ebből!

Ráncok az arcomon. Vannak. Főleg, ha mozgásban van az arcom. Érdekes módon, ezek nem annyira zavarnak, kivéve a nevetőráncot a szám körül. A homlokráncra meg ott a frufru, ugye. És még tolerálhatónak tartom a nyakráncaimat is. 

"Nem akarok megszabadulni a ráncaimtól, nem akarok úgy kinézni, mint mindenki más." -mondta egyszer Jane Fonda.

Pár éve észrevettem, hogy a memóriám elkezdett romlani, nem jutottak eszembe szavak, nevek, kicsit be is pánikoltam. Pont mentem gyógyszertárba, megkérdeztem mit ajánlanak: ginkgo biloba, mondták, azóta is szedem, nekem használ.

Romlik a látásom, nem zavaróan, de egyre többször kell elővennem a feles szemüvegemet. (Ami szerencsére egy menő Salvatore Ferragamo. És amire első nap ráültem, ahogy megvettem..)

Süketülök is! Tudtátok, hogy van ingyenes hallásvizsgákat az Amplifon boltokban? (ez nem a reklám a helye, de tényleg jó tudni) Tavaly elmentem és kiderült, hogy a magasabb hangokat később(!) hallom, a folyamat sajnos nem visszafordítható. Legalább van időm hozzászokni a hallókészülék gondolatához.

Bizonyos dolgok, már egyáltalán nem tudnak felizgatni, amíg régen FOMO voltam, vagyis Fear Of Missing Out vagyis attól féltem, hogy valamiről lemaradok, ha nem vagyok naprakész, és nem csekkolom 5 percenként az _Internetet_, ma már JOMO vagyok azaz Joy of Missing Out, azaz kifejezetten jól érzem magam, ha nem fárasztom magam hírekkel, mások életének történéseivel vagy állatos videókkal. Na jó, ez utóbbi talán kivétel! 

Bizonyos dolgok, még annyira sem tudnak felizgatni. Például a Facebook és az Instagram is eléggé le tud fárasztani, mert nehéz megtalálnom azokat a tartalmakat, amelyek tényleg érdekelnek, jó sok szemetet kell végignézni, mire megtalálod a jót. (Ugyanitt várok javaslatokat, hogy ti kiket olvastok!!) 

De nem bánom, hogy öregszem.

Elfogadtam, hogy már nem fogok sem húszévesnek, sem harmincévesnek kinézni, már csak jól akarok kinézni. És végre lehet látni, hihetetlenül menő, "öreg", inspiráló nőket, szóval nem vagyunk egyedül!

"Semmi sem öregít annyira egy nőt, mint amikor kétségbeesetten próbál fiatalnak kinézni." - mondta Coco Chanel.

Megbékéltem a fejemmel, a testemmel. Van, amin tudok javítani (lásd tavaly 7 kilót fogytam heti 3 konditermes edzéssel), van, amin nem. De már az sem zavar, hogy soha nem lesz lapos hasam vagy hogy a karom lóg.

Még mindig meglepődöm, amikor lehellóznak, az esetek 90%-ában. Ilyenkor azon szoktam gondolkozni, hogy valóban nem látszódom még olyannak, akit magázni kellene vagy csak udvarias?

Elengedtem magam. Már nem akarok senkinek sem bizonyítani, csak magamnak. Tudom, hogy mire vagyok képes, mit tettem le az asztalra, - és bármikor újra megcsinálom -, de már csak  az izgat, hogy jól érezzem magam. Meg hogy valami hasznosat is csináljak közben. Ezt már leírtam egy párszor, de például a blogot is ebbe az irány próbálom terelgetni, hogy a 40 feletti élet igenis lehet izgalmas és nem feltétlenül kell rosszul megélni a változásokat. És a menopauza még itt sincs, ugye...

Lehetne rosszabb is, szoktam mondani.

Ne aggódj annyit, lesz még rosszabb is, szokta a pasim mondani.

Viszont nincs időm. Felszínes barátságokra, parttalan találkozókra, energiavámpírokra. Ugyanis 40 felett már nem engedhetem meg magamnak az időpazarlást. 

Visszagondolva az életemre, gyerekkoromban pénztárosnő akartam lenni (ahogy Mihalik Enikő is!), aztán meg híres írónő és műfordító. 

Aztán annyi minden lettem: cserfes óvodás, stréber általános iskolás, lelkes úttörő és őrsvezető(!), könyvmoly gimnazista, a város legjobb csaja (ezt természetesen más mondta!), reménytelen szerelmes, összertört szívű szerelmes, gyakornok, asszisztens, menedzser, igazgató, Londonban londonmániás, depressziós útkereső, szingli, vállalkozó.

Jelenleg élettárs, toszkán háziasszony, farmernő, blogger.

És még csak 42 vagyok. Mi jöhet még??

És te hány éves vagy? Hány évnek érzed a korodat? 

Itt is vagyok: Facebook, Instagram

Hány éves is vagy? Tovább
Ali Macgraw, a Love Story 78 éves legendás színésznője divattervező lett

Ali Macgraw, a Love Story 78 éves legendás színésznője divattervező lett

ali-macgraw-ibu-edith-young-may-2017-man-repeller1_0-32-of-46.jpg

Emlékeztek a Love Story című filmre? Szerintem nincs olyan ember a Földön, aki ne látta minimum kétszer, annak ellenére, hogy ez egy rettentően szomorú romantikus film.

maxresdefault.jpg

És emlékeztek a főszereplőre, Ali MacGraw-ra? Na most, ő időközben 78 éves lett és így néz ki most. Szerintem pontosan olyan, akire azt mondjuk, hogy szépen öregedett, és valami csodálatos nyugalom árad belőle, ami még a képeken is teljesen átjön.

És amit még meg kell említemem, hogy anyai nagyszülei amúgy budapesti magyarok voltak.

ali-macgraw-ibu-edith-young-may-2017-man-repeller1_0-9-of-46_feature.jpg

MacGraw legújabban divattervezésbe fogott, az IBU márkával, a képeken ezekben pózol. Modellnek sem utolsó, bár ez sem újdonság az életében, a divattervezés viszont igen.

ali-macgraw-ibu-edith-young-may-2017-man-repeller1_0-3-of-46.jpg

Az IBU amúgy egy mozgalom, - ejtsd í-bú -, 71 női kézműves csoport, 34 főleg ázsiai és afrikai fejlődő országokban gyártja ezeket a ruhákat, táskákat, cipőket, ékszereket, természetesen kézzel. A maláj ibu szó jelentése: a nő, akit tisztelnek.

letoltes_1.jpg

"Ahogy öregszünk, megélünk sok-sok, különböző szakaszt, és egyszer csak azt kérdezzünk magunktól, hogy mi a legfontosabb az életben, ami tényleg fontos? Szerintem a barátságod minősége. Tisztességes embernek lenni, emberekkel összekapcsolódni, emberekhez kapcsolódni, fontosabb, mint bármi más." - olvastam a MR oldalán.

ali-macgraw-ibu-edith-young-may-2017-man-repeller1_0-26-of-46-667x1000.jpg

 

ali-macgraw-ibu-edith-young-may-2017-man-repeller1_0-16-of-46-667x1000.jpg

ali-macgraw-ibu-edith-young-may-2017-man-repeller1_0-31-of-46-667x1000.jpg

Kicsit átböngésztem az Ali MacGraw kollekciót és számos cuccot most azonnal megvásárolnék, például ezt a papucsot! 

És persze ami a legjobb, hogy nincs olyan, hogy két egyforma darab, valamiben mindegyik eltér kicsit egymástól.

sefrou-ed-1_1024x1024.jpg

fullsizerender_3_1024x1024.jpg

Forrás, képek: MR, IBU

Itt is vagyok: Facebook, Instagram

Ali Macgraw, a Love Story 78 éves legendás színésznője divattervező lett Tovább
süti beállítások módosítása